21 Temmuz 2010 Çarşamba

21.07.2010
Sabah höldür höldür bi kapı sesiyle uyanmadık tabiki. Oğuzun boru gibi "giriniz lütfeeen" sesiyle uyandım. Caner "kapı kitli kapııı" diyo ama kalkmak yok. kalktım Deniz Baykal gibi altımda bi şort üstüm çıplacık (lise arkadaşlarıma sevgiler  :D) açtım kapıyı KG'ymiş. 8de uyandırıyo gezicez diye. Kalkılındı giyinilindi kahvaltılındı. Kahvaltı etcez diye de iki parti ellettik kendimizi. Pahalıydı...

Yola çıkana kadar aradan pek bi ekşın olmadı. Çıktık Maçka'ya gidiyoruz Sümela Manastırı'na gidicez. Yolda garip garip yerler var. Kilometrelerce aralarla evler var tek tük. Bi evin en yakın komşusu kilometrelerce ötede. Bi dağın tepesinde tek bi ev ötekinde başka bi ev.

MAÇKA (BENCE KARİZMASI OLAN BİYERDİ AMA ÖYLE DEĞİLMİŞ)

Maçka ilginç bi ilçe. Dere akıyo ortasından. Derenin sağında ve solunda bi iki cadde var o kadar. Derenin kenarındaki evler Venedik gibi ama iğrenç. Belediye el atmalı bence. Berbat evler var ve lokanta adına birşey yok. Yemek yiyecek yer adına hiçbirşey yok. Akşam 5te dükkanlarda yemek kalmıyo. Çok sakin bi memleket iki muhabbet edecek adamı sadece kahvehanlerde bulabiliyosunuz.

COŞANDERE

Maçka'dan Manastıra giderken arada Coşandere var. Fotoğrafçılar için süper biyer bence. Suyu da çok tatlı ve soğuk. Yol boyunca sağda solda eriyen kar suyu ve dağ suları Coşandereye akıyor. İyi malzeme çıkardık anlıycağnız.

Dağı yara yara akıyo ortalıkta güzel güzel bi çam kokusu var. Yine tepelerde evler ve söylediğim gibi her tepede bir ev. Çok dik halbuki  nasıl çıkılıyor ki??????

SÜMELA MANASTIRI

Dağın govuu der Muğlalılar. Öyle biyer. Dağın oyuğuna yapılmış. Hiç araştırmadım ondan direk söyleyebilirim. Ne gerek?? Yani düze niye yapılmamış? Bunu birisinden öğrenmek istiyorum okumicam :D Uçurum aga direk uçuruma yapmış adamlar. Düşüncesi bile heycan verici...

Manastırda normal odalar var 5 tane büyüklü küçüklü kilise var. Büyük kilisenin içi ve dışı dahil heryeri ikona ama öküz diye tabir ettiğimiz Türk ve Yabancı turistler ikonalara isimler yazmış ve onları tahrip etmiş. Gözleri, ağızları sökmüşler. Odaları büyük ihtimalle rahip ve rahibe odası. Zaten ne olcak başka kim gider ki oraya :)

Bu satırları yazarken bulduğum bi falı da yazam hadi :D

Herkes bakıyor merakla
Islansın ağzında bakla
Yalnız o bilsin bu aşkı
Onu yüreğinde sakla

Manastırın kilisesi direk bildiğin mağara şekilli biyer beklemeyin hiç. Ama her santimetresinde ikona var. Naos denilen ön bölümünde Pantokrator denen ikona olması lazım. Aslında var ama anlaşılmayacak derecede. Diğer küçük şapellerde de durum aynı. Bazısı düz beyaza boyanmış.

Genişce bir avlusu var 15 Ağustosta ki ayin bu avluda yapılcak.

Manastırın girişinde bir merdiven var dağa doğru çıkan. Neden yapılmışki ola? Ama çekiyo insanı be arkadaş "Girmek Yasaktır" da yazılmış illa girilsin o zaman :D Daracık bir merdiven sol tarafı dik duvar sağ tarafı uçurum. Uçsan direk Trabzondasın yani. Tepesinde ise sadece bir kişinin ayakta durabileceği bi yer var ama hiç ayakta durmadım bilmiyorum çok mu tehlikeli. Korkudan oturdum :D Sis vardı işte hoş fotoğraflar olmadı ama idare eder. İlk geldiğimde çıksaydım keşke... İnişi daha beter ama. Uçurumu göre göre inmek kadar korkunç birşey yok. Girişte de aynı yere benzer biyer var orda nasıl bi deli aklıysa ayakta durdum. Hayatımda daha önce mecaz zannettiğim soğuk soğuk terleme olayını ilk orda yaşadım. Cidden ter buzzzzz gibi...

MANASTIR DÖNÜŞÜ SAYKO STORİ 

Geri dönmekte olan 8-10 genç yağmur altında araçsızzzz, tişörlte cıplaaahh yola düştük 20 kilometreyi yürüycez. Manyaaaaz ya!!! Bende ANZAC'lardan kalan bi yapmurluk vardı aldım içine Haticeyi iki kişiyiz ötekiler sokak köpeği gibi ıslanıyo. Bi süre sonra tırstık aga. Hani ayı mayı değil de deli çıksa karşımıza napcaz ? Burda deli de çok olur. Otostop çekicez hep ufak arabalarla sülale minibüsleri 8 kişiyi alcak yer yok. Bi dayı çıktı allahtan bomboş minibüsle giden bi dayı aldı bizi indirdi aşşaaa. Sağolsun allah razı olsun bizi kurda yem etmedi.

Küskün Gideren diye bi tatlı yedik ama adı büyük ihtimalle başka bişey. KG'nin dediği isim budur. Bildiğin cevizli sucuğun dışındaki o kımıl kımıl şeyi dümdüz hamur gibi yapmışlar arasına fındık döküp yuvarlamışlar. Tadı süperdi herkese tavsiye ederim.

GÜNÜN BOMBASI...

Efendim Sümela Manastırında bi ayazma var. Aklı evvel kişilerce dilek tutulup para atılmış içine. Bizde dedikki bi hurafe başlatalım burda yıllarca gerizekalılar bunu devam ettirsin dedik ve ortaya şu çıktı: Ayazmanın önünde arkası dönük duruyoruz parayı geriye doğru atıp ayazmanın üstünden içine düşürmeye çalışıyoruz ve duamız kabul oluyo. Öyle kolay bişey değil ama 3-4 metre var o duvar. Öncesinde de bu olayı duyurma çabamız var tabi. Kimi görsek bu işe inancak gibi olan direk yanında "Abi buraya parayı şu şekil atıyomuşun dileğin oluyomuş" diyoruz adamlar bakmadan geçmiyo. Denedik de önce biz attık. On kuruş beş kuruş ne bulsak attık. Devam ediyormu acaba gören giden olursa söylesin ;)

YOL BOYUNCA SIK KULLANILANLAR (BU GÜN BİR TANE)

1-  .... (Bunu yapanı, böylesini, şunu diyeni) çivili sopayla dövüceksin

0 yorum:

En çok okunanlar