10 Eylül 2014 Çarşamba

Kültür ve Bilim Sarayı - Gündüz

Kültür ve Bilim Sarayı - Gece

Varşova, Euro 2012'ye burada ev sahipliği yaptı

Varşova merkez akıllı olsun herkes

2. Dünya Savaşı'nda bombalanan Meçhul Asker Anıtı

Papa II. Jean Paul anıtı

ortaya bi domuz çevirme

Varşova Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda nöbet değişimi

Varşova Old Town

Ayağını denk al şehri bu ablamız koruyor


Kısa tur 15, uzun tur 20


Efendiiiiim… Duyduk ki Avrupa Kupası’nın bir kısım maçları Polonya’da oynanacakmış, duyduk ki ucuz bir memleketmiş. “Eee” dedik “ne işimiz var birader o zaman Türkiye’de” çıktık yola. Araba ile gerçekleştirdiğimiz bu yolculuğun hedefi Varşova’ydı ama Türkiye’den çıkmamızla onlarca şehir gördük ki bunlar diğer yazıların konusudur.
Efendim şöyle ki Varşova neredeyse Polonya’nın tam ortası. Chopin Havaalanı şehre yaklaşık yarım saat uzaklıkta, tren garı şehir merkezinde, otobüs garı da şehir merkezinden kalkan metro ve tren ile bir durak uzaklıkta Zachodnia denen yerde. Türkçesi Kültür ve Sanat Sarayı olan Palac Kultury i Nauki şehrin tam merkezi. 1955 yılında yapılan bu gökdelen Sovyetlerin Polonya’ya hediyesi imiş… Şehrin sembolü olmuş artık bu arkadaş. Bir de bir elinde kalkan diğerinde kılıç olan bir denizkızı var ki şehrin asıl sembolü bu heykeldir ve Old Town’da yerde bulunur.

Yol boyunca Sırbistan’dan sonra gördüğümüz üç ülkede olduğu gibi burada da hafta içi akşam 6-7 gibi sokakta insan bulmak mümkün değil. Şampiyona var da Allah’tan sokakta az biraz insan görüyorsunuz akşamları. Ama gündüzler gayet renkli ve kalabalık. Hafta sonu ise adım atılmıyor adım.
Varşova insanı sosyalleşmek, eğlenmek, iki tur atmak, bir çay-kahve içmek için en çok Nowy Swiat denen caddeye gidiyor. Bu cadde İstanbul’un İstiklal Caddesi’ne, İzmir’in Kordon’una, Trabzon’un Uzun Sokak’ına, Muğla’nın Heykel’ine benziyor. Bu cadde Kültür-Sanat Sarayı’ndan Wisla (Onlar Visva şeklinde okuyor) nehrine doğru giderken yaklaşık 1 kilometre sonra solda kalıyor. Zaten kime sorsanız gösterir. Bu cadde üzerinde Chopin Müzesi, Cumhurbaşkanı Saray’ı gibi birçok tarihi ve kültürel bina bulunuyor. Sırf bu caddede ne olduğunu bilmeden göreceğiniz binalar bile size Varşova ile ilgili bilgiler verecektir.
Valşova insanı bizim gibi Akdenizli insanlara acayip derecede hayranlar. Şöyle bir olayı anlatayım; Yunanistan-Rusya Avrupa Kupası grup maçı Varşova’da oynandı. Aynı gün Polonya-Çek Cum. Maçı da Poznan’da oynanmıştı. Varşova, Yunan ve Rus kaynıyor ama FanZone’daki 5 dev ekranda da Polonya – Çek maçı verilecek. Yüz bin Polonyalı var neredeyse FanZone’da. Polonyalıların da Rusları sevmediğini bilirsiniz. O gün Yunanistan, Rusya’yı yendi. Biz de arkadaşımla Yunanistan’ı destekliyoruz formamız falan var o derece. Anam agaaa gören Polonyalı fotoğraf çektiriyor, tebrik ediyor. Biz alışkın değiliz aga böyle şeylere, böyle popüler tipler değiliz Türkiye’de. Zannedersin Yunan Milli Takımı’nın teknik direktörü biziz.
Uzattık baya ama durum bu esmersen güzelsin arkadaş bu ülkede…
NE ŞEHRİ Mİ GEZECEKSİNİZ?
“Ya Behlül! Bir saattir ne konuşuyosun? Anlatsana şu memleketin gezilecek görülecek turistik yerlerini…” dediğinizi duyuyorum. Hacı abi öncelikle bu memleket Papa II. Jean Paul’ün memleketi. Şu sıralar giderseniz Old Town’un her yerinde onunla ilgili bir sergi ve etkinliğe denk gelebilirsiniz.
Her sokakta tarihi bir yapı ve kilise var ama Varşova’nın en meşhur ve tarihi kiliseleri Nowy Swiat’ta bulunuyor. Nowy Swiat’ta bulunan kiliselerden biri olan Kutsal Haç Kilisesi’nde Chopin’in kalbi bulunuyor, diğerleri ise mimarileri ile size Orta Avrupa’da olduğunuzu hissettiriyor.
Nowy Swiat’ın sonu büyük bir meydana çıkar. Bu meydan Varşova’nın Old Town’ıdır. Old Town adından anlaşılacağı üzere eski binalar ve yapıların oluşturduğu bir bölge. Surlarla çevrilidir, sokakları dardır ve geniş birkaç meydana sahiptir. Bunlardan biri Varşova’nın simgesi denizkızının olduğu Merkez meydanıdır. Buralarda sizi gezdirecek faytonları bulabilirsiniz. Ayrıca Varşova ile ilgili hediyelik eşyalar bulmak imkanı söz konusudur.
Şehrin diğer önemli yerleri parkları… Parklar bu şehirde birer yaşam merkezi. Parklarda kitap okuyan, uyuyan, oyun oynayan, çalgı çalan, sevişen, ders çalışan, satranç oynayan, akrobatik işler çeviren tipler görüyorsunuz. Bizim gibi içmeye, kedi köpek gezdirmeye gidilen bir yer değil.  Joseph Pilsudski meydanında bulunan Mechul Asker Anıtı, Jean Paul anıtı ve bunların içinde bulunduğu park ise Varşova’nın en önemli parkıdır. Burada hem her biri sanat eseri sayılan onlarca heykeli görebilir hem de yukarda anlattığım olayları yaşayabilirsiniz.
NE YENİR NE İÇİLİR?
Sana bir şey diyim mi bro? Bunlar yemek yemiyo yeminle… Yahu bir ülkenin bu kadar mı saçma sapan yemek kültürü ve damak zevki olur. Kahvaltıda Mc Donald’s, pizza ve üzerine rendelenmiş kaşar, mantar ve domuz salamı konan bir çeşit ekmek yiyorlar. Yanında da bira. Ama öyle 35lik falan değil bildiğin 70lik 100lük. Çay yok, peynir, ekmek, zeytin, domates, hıyar, meyve, sebze yemek yok. adam gibi yemek yiyebileceğiniz tek yer Mc Donald’s, Burger King, KFC diyeyim siz anlayın… Allah’tan Türk lokantaları var. Kültür Sanat Sarayı yakınlarındaki Saray Kebab’a açlıktan ölüyor olsanız gitmeyin iğrenç pis bir yer ayrıca döner diye size lahana yediriyorlar. Ama Efes Kebap ölüyü diriltir o derece lezzetli. Genelde kebapçılar ve dönerciler Türk değil siz Türkleri bulun çünkü temiz olma ihtimali daha yüksek.
NERDE KALINIR?
Kime sorsanız size Sphinx Restoran’ı gösterir. Oraya varınca Hustawka’yı sorun. Bu bir kafedir. Hustawka’ya gidince girişteki adamdan Varşova haritası alın. İşte o harita size bütün hostel ve otelleri gösterir…

2 yorum:

Suat dedi ki...

merhaba oldukça güzel bir yazı olmuş. kaynak niteliğinde gerçekleştirilen bir seyahat. Umarım bir gün bizlere de nasip olur. Sivas Gezi Rehberi olarak başarılar dileriz. www.sivas.im ekibi.

Polonya dedi ki...

Tebrikler, güzel bir yazı olmuş. Polonya Rehberi http://www.polonyarehberi.com olarak başarılar dileriz.

En çok okunanlar