10 Ekim 2014 Cuma

Yeni Şafak Pazar Gazetesi'nde  1 Temmuz günü çıkan yazımdır...







İstanbul'un yanı başındaki yurtdışı tatili

Okulların bitip tatil sezonunun açılmasıyla "nereye gitsek" düşüncesi iyiden iyiye konuşulmaya başlandı. Size bugüne kadar pek düşünmediğiniz, yurt dışı olması nedeniyle gözünüzü korkutan ama ulaşılabilir bir tatil alternatifi öneriyoruz.


BEHLÜL ÇETİNKAYA

Yıllardır alışkanlığımızdır, tatil dendiğinde Güney illerine ve Ege'ye gidilir. Tatil demek deniz ve güneş demektir. Kültürel geziler ise tatil arasında birkaç gün ya da yaz mevsiminden ayrı olarak gittiğimiz gezilerdir. Son yıllarda Türkiye Pasaportu taşıyanlar için yurtdışına çıkışlarının kolaylaşmasıyla yine güneye ama başka ülkelerin güneylerine gidilmeye başlandı. Artık Türkiyelilerin de kendisini yabancı turist gibi hissetmek istediği bir dönemdeyiz.
En çok tercih edilen yurtdışı turların başında Orta Avrupa, Dubrovnik, Kıbrıs ve Balkanlar geliyor. Ancak Balkanlar, otobüsle gidilebilir olması ve kısmen yakın sayılmasından dolayı son yıllarıngözdesi. Özellikle Selanik, Kavala, Gümülcine, İskeçe, Sofya turlarına neredeyse otobüs yetişmiyor. İstanbul'a yakın ve ucuz olması dolayısıyla tercih edilen bu turları klasik fiyatların bile altına inerek yurtdışına çıkmayı kolaylaştıran Gürkök Turizm yetkilileriyle bir hafta sonu sürecek turlarını konuştuk.


Yunanistan'daki Osmanlı
Selanik, Osmanlı'nın en önemli şehirlerden biri. Gerek kültürel ve sosyal yaşantısıyla gerek kozmopolit yapısıyla Osmanlı'nın ikinci İstanbul'uydu. Selanik'in sosyal ve kültürel yaşantısında iki hakim grup vardı. Müslüman Türkler ve Yahudiler... Bu yapıdan geriye Yahudi azınlık ile Osmanlı döneminde yaptıkları yapılar kalmış. Avrupa Birliği ve UNESCO fonlarıyla restore edilmeye başlanan Osmanlı dönemi yapıları şehrin tam merkezinde bulunuyor. Bugünlerde restore edilen Bey Hamamı, hamamın tam karşısında bulunan ve bugün işlerliğini sürdüren Bedesten, şehre en hakim tepede bulunan Yedi Kule, Sultan Abdülhamid'in sürgün edildiği Alaattin Köşkü ve Selanik Hükümet Konağı bunlardan en önemlileri. Yahudi eserleri arasında ise Yahudi Hamamı ve Pazar Hamamı bulunuyor.
Türk azınlığın yoğun yaşadığı şehirlerde büyük ölçüde korunmuş olan Osmanlı eserleri Selanik ve Kavala'daki gibi mahzun değiller. Gümülcine, İskeçe ve Dedeağaç'taki eserler büyük ölçüde korunuyor ve Müslümanlar tarafından kullanılıyor. Mehmet Ali Paşa'nın memleketi Kavala'da ise kiliseye çevrilmiş bir cami, Osmanlı su kemeri ve Mehmet Ali Paşa Camisi bulunuyor. Bir sokağa da Mehmet Ali Paşa ismi verilmiş.

Bu geziye giderseniz

1- Atatürk'ün evini görme,
2- Selanik turu yapma,
3- Beyaz Kule'ye çıkma,
4- Buzuki eşliğinde Yunan yemekleri yeme,
5- Kavala turu atma,
6- Kavala kalesi çıkma,
7- Kavala'da Ege yemekleri yeme,
8- İskeçe turu
9- Gümülcine turu
10- Gümülcine Türklerinin elinden Yunan Kahvesi içme

..... imkanı bulacaksınız...

GEZMEK İÇİN ŞİRKET KURDU
Daha önceleri turizm şirketlerine araç satış işleri yapan Altan Gürkök, bu sektörü geliştirebileceği inancıyla yaklaşık iki yıl önce kurmuş Gürkök Turizm'i. "Tribünden izliyordum şimdi sahaya indim. Kendim gezmek için kurdum bu şirketi" sözleriyle şaka yollu anlatıyor araç satış sektöründen turizme geçişini. Hizmetini verdikleri bütün güzergahları tek tek daha önceden gidip gören, insanımızın beklentilerini karşılayıp karşılamayacağına bakan Altan Gürkök, Selanik'i seçme sebeplerini burada bulunan Osmanlı izleri, Atatürk'ün evi ve ne kadar yakın da olsa bir yurt dışı gezisi olması diye sıralıyor. Ayrıca bu geziyi diğer geziler gibi yüzlerce Euro'ya değil, 89 TL hatta bazen 69 TL'ye yapıyor. Otel ve hizmet bedelleriyle 150 TL'ye ulaşan bir bedele Selanik, Kavala, Gümülcine ve İskeçe gezdiriliyor. Bunun sebebi kendi otobüslerini kullanmaları ve sıkı pazarlıkçı olmaları. Diğer bir vaatleri de Gürkök Turizm ile geziye çıkanların gittikleri yeri daha iyi tanıyıp geziyi daha çok hazmedecek olmaları... "Türkler de gezsin, Türkler de kaliteli tatil yapsın istiyoruz. 50 yaşına gelmiş henüz pasaportu olmayan insanlarımız var. Dünyaya açılsınlar istiyoruz. Çünkü gezmek işi ufuk açıcı bir iş.' diyerek niyetlerini anlatan Gürkök bu amaç doğrultusunda yolcuyu sıkmayacak ve yormayacak yakın güzergahları tercih ediyor.

AMAÇ BALKANLARDA 1 NUMARA OLMAK
Svelingrad, Varna, Plovdiv, Sofya gibi yakın Avrupa turları düzenleyen ve planlayan Gürkök'ün gelecek planları arasında Prag, Hırvatistan ve Makedonya var. Selanik gezisinin ise ayrı bir önemi var. Selanik'te elde edilecek başarıyla daha fazla tercih edilmek ve Balkanlar'da 1 numara olmayı hedefliyor. Selanik'i havadan görecek uçak turları, Yunanistan sertifikası ile sonuçlanacak turizm eğitimi gezileri ve ücretsiz ya da düşük ücretli olacak olan gayrimenkul turizmi henüz plan aşamasında. Yunanistan'ın krizden dolayı ucuzlaması da önemli bir etken. Şirket yetkilisi Cemal Çağlar bu noktada herkesin yaptığını yapmak değil daha fazla artı katmak istediklerini belirtirken "Biz birçok firmanın geldiği noktadan bu işe başladık. Önemli olan doğru adım atabilmek." diyor.


2 yorum:

gulsah dedi ki...

Gazete röportajı iyi güzel olmuş, eline sağlık da peki Selanik izlenimlerini ne zaman okuyacağız?

Smart Learning Hub dedi ki...

Çok güzel bir site. Yazılar ve görseller incelemeye değer. Takip listeme ekliyorum. Saygılar.
www.amerikagunleri.com

En çok okunanlar